Cluny

Grootste benedictijnenklooster van vroege middeleeuwen

Cluny, is beroemd om het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen. Het is in 909 gesticht. Als moederklooster van meer dan duizend kloosters groeide Cluny uit tot het centrum van de belangrijkste middeleeuwse kloosterorde in de westerse wereld. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie; daarna werd het grotendeels gesloopt. Er wordt beweerd dat Cluny het majesteitelijke van de ruïnes van het oude Rome heeft. Lees meer   

 

De abdij van Cluny werd in 910 door Willem de Vrome van Aquitaine gesticht (de abdij van Saints Pierre et Paul). Tussen 1088 en 1130 werd op de resten van een Karolingische resp. een vroeg Romaanse kerk, de Maior Ecclesia gebouwd. De abdijkerk was de grootste Christelijke kerk van Europa tot de bouw van de Sint Pieter in Rome. Tijdens en kort na de Franse revolutie werd de kerk bijna letterlijk steen voor steen afgebroken en verkocht. Alleen de zuidelijke arm van het dwarsschip staat er nog in volle glorie. Een rondleiding langs de resten van de kerk geeft toch nog een goed beeld van hoe groot de kerk ooit was, en een spectaculaire 3D-film laat zien hoe de kerk er heeft uitgezien en hoe er door de bouwmeesters gebruik werd gemaakt van het zonlicht om de kerk te verlichten.

Van de abdij staan ook nog een aantal bijgebouwen overeind, zoals de stallen, de provisieruimte en meelzolder (hier worden een aantal kapitelen uit het koor van Cluny III tentoongesteld) en het paleis van Paus Gelasius.

 

In het stadje Cluny zelf zijn naast een gotische (Notre-Dame) en een romaanse kerk (Saint-Marcel) ook een aantal Romaanse (en soms gotische) huizen te vinden. Enkele van deze huizen hebben de voor Cluny karakteristieke Claire-Voies, rijkversierde wandopeningen bestaande uit een aantal traveeën gescheiden door kolommen.

 

Cluny heeft nog meer te bieden; de Haras (staatspaardenfokkerij, gesticht door Napoleon Bonaparte en gevestigd in een deel van de oude abdij) heeft rondleidingen waarvan één per dag in het Engels, en naast de paardenrenbaan waar behalve vlakkebaan- en hindernisraces ook races met tweewielige karretjes (trot attellé) worden gehouden, huisvest Cluny sinds kort ook de Equivallée, waar, onder de stadsmuren van Cluny regelmatig een concours hippique plaats vindt.

 

In de winkelstraat van Cluny bevinden zich talrijke restaurantjes, winkeltjes, banken, bakkers en barretjes. In de zomer is het er gezellig druk. 






La splendeur de l'Abbaye de Cluny reconstituée en 3D ! http://t.co/d2ms1XPm7T







Er is een snelle busroute van en naar Cluny, Macon en Chalon sur Saone. De bus stopt 100 meter van ons huis en gaat elk uur.






De entree naar de markt in Cluny op zaterdagmorgen




14 juli is er elk jaar een spectaculair vuurwerk in Cluny